Monday, July 28, 2014

MINGGU DESTINI SISWA/SISWI (MDS) UiTM

Posted by ieka abd gani at Monday, July 28, 2014
Reactions: 
0 comments
assalamualaikum semua. dah lama tak update blog yer. dah berhabuk tebal blog i nih. so yeah, i cuti raya sekarang. seminggu jek. lepastu, a week after that midterm. wish me luck okay? as i promised u guys on my last entry, im going to talk about minggu destini siswa/siswi (MDS) uitm right? memandangkan ieka enroll kat uitm so cerita pasal uitm jek lah. harap2 entri ieka dapat membantu uolsss yg nak berMDS haha. okay kepada yg berjaya masuk uitm, tahniah! kerana anda adalah yang terpilih daripada yg terpilih. ceh. bermadah bicara pula. hihihih. almaklum, dah lama tak menulis ni!!! internet pula, kat dlm U very the lembapsssssss. perkampungan lahhh katakannnnn. dok lenduuuu. dahtuu, pakai hotspot aje. xde broadband. nak update blog, mmg tak lerrrr jwbnye! OKAY! back to the topic. about the MDS thing. so MDS yang akan dibincangkan pada entri ini ialah MDS di UiTM KAMPUS ALOR GAJAH MELAKA! MDS kampus lain tak tau mcm mne, tapi tak salah merujuk. mna tau sama. hehe

MDS ialah minggu yang WAJIB, saya ulang, WAJIB ditempuhi oleh semua bakal mahasiswa mahasiswi uitm! MDS akan berlangsung selama seminggu. ada yang seminggu penuh, ada yang 6 hari je, 5 hari je pun ada. pada minggu MDS ini, korang dikendalikan sepenuhnya oleh SENIOR korang. yang mostly adalah mahasiswa-siswi yang terpilih untuk mengendalikan program tersebut. terpilih berdasarkan keaktifan diri mereka dalam bidang KO, mahupun akedemik, meaning to say, pointer drg semua power2 dan mostly adalah student yg berjawatan seperti MPP. MPP ialah majlis perwakilan pelajar. organisasi tertinggi mahasiswa-siswi uitm. dari hari pertama korang mendaftar, korang akan dikendalikan sepenuhnya oleh mereka. dari pintu pagar sehinggalah kebilik tidur korang!

kenapa ianya wajib?
bagi saya, yg pernah merasai MDS ni, saya rasa ia penting kerana, minggu ni lah korang mendaftar actually. sebab hari pertama, korang mendaftar sebagai penghuni kolej aje. *kolej merujuk kepada hostel* so yeah, hari first day tu, korang daftar kolej aje. right after korang sampai, korang kemas la bilik siap2, datang awal, supaya boleh pilih bed. bed kolej zon C iaitu Tun Ali, Tun Hamzah, Tun Perak biasanya ada 3. double decker dan satu single. so kalau korang dtg awal, dpt lah pilih single bed. sumpah x best double decker. panas siakkkk. especially kat bawah. kolej zon c ialah kolej baru kesemuanya. alhamdulilah, selesa. tandas boleh main bola heheehhe. x la besor sgt, shower ada 5, tandas ada 10, tempat wudhu, sinki, cermin panjang besor dan tempat cuci baju yg jubinnya jubin kasar khas tempat cuci baju. cewah. hehehhe. kat luar dia ada sidai kain mini dan ada kipas anginkan baju tu. dah kemas bilik, pasang cadar, apa semua, letak barang kat dlm locker, luggage bawah katil, siap2 jam 3 senior akan panggil dan bermulalah MDS korang!! say goodbye to parents!!!!!!! masa senior panggil tu, muat dalam beg telekung, selipar. pen sebatang dan buku kecik. please dengar ckp saya.

MDS dipenuhi dengan ceramah.
ceramah yang akan mengintroduce kan kepada korang mengenai kampus yang kamu diami tu. seperti, perpustakaan, pusat pentadbiran, unit kokurikulum, unit kesihatan, surau dan lain2. pastu ceramah pasal biasiswa yg ditawarkan,...then pasal elaun makan...kamu di perkenalkan mengenai whole campus, then korang akan diperkenalkan secara berasingan mengenai, your FACULTY! disinilah korang akan bertemu dengan korang punya lecturer, head programme korang, yang bertanggugjwb menjaga korang. hehe. so, yang kaki tido dengar ceramah tu..............bersedialah yea............

MAKANAN MCM MNA?
makanan pada minggu MDS ditanggung sepenuhnya! kiranya, korang x keluar duit lagi minggu ni. tapi, keluar dut jugaklah, kalau senior ada jual2 makanan seprti gula2, nugget, roti, air mineral untuk korang spya tak mgntuk dan tak rasa lapar semasa mendengar ceramah. ehehhe. food rate? 4/10 sumpah semua makanan mds tawar. :'( i makan, sekadar utk hidup jea. supaya tak pengsan dan bertenaga menempuhi hari. so korang, sebelum korang check in uitm, korang mkan la puas2 apa yg korang nak before korang menderita

NAK SOLAT LA!
jangan risau, solat korang akan terjaga insya Allah. kerana ada break pada waktu2 untuk bersolat. bawa telekung yea. refer to the upper paragraph! senior akan panggil korang tuk solat.  "pantas siswi, pantas" ayat tu korang akan dengar selalu sampai korang muak!!!!!!!!!!!!!!!!!!

I NAK PAKAI HAVOC2
nak pakai havoc apa bende? perempuan ko kena pakai BAJU KURUNG FOR THE WHOLE WEEK! LELAKI PAKAI BAJU KEMEJA SLUAR SLACK DAN BERTALI LEHER. KASUT BERTUTUP FOR BOTH. tapi untuk perempuan, mmg kena pakai KASUT SUKAN. seems funny, tapi itulah hakikat. kenapa pakai kasut sukan? SEBAB KORANG KENA JALAN DARI KOLEJ KORANG, YAKNI ZON C KE DEWAN TAMING SARI!!! YANG BERSAMAAN 1.5 KM! so jgn sesekali pakai heels. flat shoes. sumpah kaki korang akan melecet dan sakit. dengarlah cakap PMDS korang. *PMDS refers to senior yang handle program* so, girls, bawa baju kurung banyak2!!!!! i dulu bawa 10 baju kurung. mmg diperlukan. then korang akan pakai baju putih sekolah, kain hitam, ala2 form 6, dgn kasut hitam, tudung uitm purple untuk hari perasmian.

NAMPAK MCM PENAT AJE.
APAKKKKK MEMANG PENAT LA SIAL hahahaha. ko takkan tido ckup minggu MDS. minggu MDS ni juga dikenali sebagai MINGGU DERITA SISWA-SISWI. jam 430 senior dah bunyi siren mcm sial, yang annoying tahap babi cipan tapi bersatu, pastu jam 530 dah kumpul bawah. gerak kesurau solat subuh. ko jangan selfish. ko bangun awal. kalau tak ko kena maki oleh PMDS. dan menyusahkan orang lain. sebab selagi tak cukup selagi tu tak gerak ke surau. ko bayangkan ko bangun jam 4:30am, ko tido jam 1:30-2:30am. for the WHOLE WEEK. pastu kena dengar ceramah dari jam 7am-10pm. ko sanggup? 7-6 hari mcm tu je. i dlu mmg sengsara x ckup tido. nangis malam2 sebab tak tahan. nk tdo pun tak lena, bilik ko panas, pastu ko kena lepaskan oleh pmds jam 1;30am, nak mandi lagi, ko bygkan lah jam brp yg btul2 ko tido. :')

ini adalah few picture semasa mds!

           
bilik saya!! kolej tun ali, 304. tingkat 3 wei. kurus peha aku naik turun tangga. mcm kimak!!! tinggi sangat!!


okay, ni lah tudung mds!! tudung yang akan korang pakai dgn baju kurung putih plain kain hitam kasut hitam. budak laki ada necktie free seragam. 


video

play video tu. ada gmbr kolej zon c. hehe

last but not least, please....dengar arahan dan hormati pmds korang. walaupun drg annoying nak mampos, tapi drg laaaaaaagi annoyed dgn korang. ahahhahahaha. tak la...i mean, drg penat tau. jaga mkn minum solat tido korang. korang merungut tak ckup tido, sedangkan drg, langsung tak tido jaga korang wktu korang tido. drg korbankan cuti sem drg, dtg seminggu dua awal untuk prepare mds korang. bahkan ada yg dah graduate!!! tapi masih lagi gagahkan diri untuk urus korang, supaya korang tak terumbang ambing masuk U nanti. :') kuatkan lah mental dan fizikal korang ea? bertahan lah. seminggu tu je. dah tu, ianya akan jadi kenangan korang yg korang akan ceritakan kpd anak cucu cicit korang nanti.

sekian entri pada kali ini,
love,
-ieka

Friday, May 23, 2014

Temuduga Komunikasi Dan Media UiTM

Posted by ieka abd gani at Friday, May 23, 2014
Reactions: 
0 comments
assalamualaikum.
heyy semua! how are u guys???im fine thank you. hehehe. its been a quite long time oredy kan i didn't update my blog? so......look at the title above! so that is what im going to share for my entry kali ni. on 19th of April, i went for an interview. UiTM's interview for mass communication or Komunikasi dan Media we call it in bahasa. for this course, for those whom are interested to put this as one of your choices in upu's, so, you have to be prepared mentally, to be interview on certain date that will be announce by upu soon. just like, me, this course was my second choice actually, but i finally being shortlisted to be call for an interview by uitm. so, i just go lah. i was quite heavy to go actually since there's a kenduri in my house, on that day... all relative from KK coming to labuan, while i have to go to KK pula. by the way, the interview was held at UiTM kk. the nearest branch of uitm. heee. not going to share something non-sense. i believe yg nak tau pasal how the interview are not interested to know how was my journey like what time i woke up HAHAHAH.


okay, so the interview starts on 0830h until 1630h if im not mistaken. tips for those yg nak interview, please make sure u come on 0830h okay?because it will be crowded plus, you can't calm urself! trust me.

the interview being divided to two section. the first section that being held was a writing test.

Q; what was the question?
A: the question was "What do you know about mass communication? why do you applied for this programme? what can u contribute for this programme?"

Q: what type of language being use?
A: type of language being use for the question was 100% english. u need to answer the question given in english. it was a 200 words essay

TIPS:
1. prepare dari rumah! im giving u the question so u can make a draft at home, pikir jawapan. cari dkt google! and MEMORIZE. so, u tak payah serabut waktu dkt sana. like, lepas siap, ready2 pula untuk interview with the interviewer. okay?
2. DICTIONARY. isn't needed at all kalau korang dah bt draft dkt rumah siap2 dengan perkataan korang yang bizzare gitu!

2ND SECTION OF THE INTERVIEW.

okay, waktu ni i interview dkt UiTM Sabah kan...so, we alls tak tau pun interview dia interview ala2 face time gitu. i mean, secara webcam, not real life. sodih. i dah beli kasut khas untuk interview tau! :( okay, nama yg dipanggil untuk interview tu waktu iv *interview* ikut abjad. jadi if nama korang starts with capital A, bersiap sedialah! okay. segala soalan yg bakal ditanya oleh or iv tu mungkin berbeza, tapi i akan share apa soalan yg dia tya kpd i okay?

1. introduce about urself?
2. what do u know about masscom?
3. do u like reading newspaper?
4. what is current hot news?
5. what section do u like when you're reading newspaper?
6. do u ever join a programme involving media?
7. do u have anything to ask?

okay itu je. ehhehehe. but prepare, some person drg kena tanya soalan KBKK, Pengetahuan AM seperti siapakah menteri komunikasi dan kebudayaan, siapakah naib canselor uitm, siapakah YDP kita, permaisuri dia. actually banyak lagi soalan dia tanya dkt i, tapi soalan tu lebih kepada menjurus kpd jwpn yg i bagi, contohnya mcm, are u usually talkative like this? HAHAH. then, how do u feel about that picture *karpal singh's picture* i cakap la sedih, shocked. then i ckp i tak sebarkan la ke media sosial. then dia tya kenapa? i ckp la , kita mestilah menghormati privasi dan perasaan ahli keluarga mendiang.

lepas dia tanya do u have anything to ask, i jawab la, "I WOULD LIKE TO SAY SOMETHING." then dia ckp, okay go ahead, "I MAYBE NOT VERY GOOD IN ENGLISH BUT I WILL IMPROVE MYSELF AND WORK HARD" lepastu dia ckp la, yes, not everyone is perfect right blah blah blah, "thank you nur atikah" hehehehe  (THANK YOU KPD AKAK BLOGGER YG BAGI TIPS TUK CKP AYAT TU!)

TAMBAHAN:
1. beri salam. good morning, thank you for calling me for this interview tu wajib k. HAHA
2. BERI JAWAPAN JUJUR. contoh kalau korang ckp korang suka baca newspaper section BERITA DUNIA, then dia tanya apa latest news pasal tu, korang tak dpt jwb, musnah korang!!! so be YOURSELF IS IMPORTANT. okay???

selepas tiga minggu menunggu keputusan...saya akhirnya.............DITERIMA. ALHAMDULILAH. bersyukur jugaklah, masscom ni sebenarnya pilihan ke-2 saya, tapi....mungkin takdir membawa saya kesini, saya ikut ajelah. ehehehe. okay what masscom. means i dah menambat hati interviewer. alhamdulilah. bukan senang kan? hehehehe. so lepas ni, saya akan menjadi siswi UiTM Alor Gajah, Jalan Lendu, Melaka. insha Allah kalau sempat 2016 akan berpindah ke kampus REMBAU. hehehe.

                                                                           

lepasni, saya akan curi masa update pasal, MINGGU DESTINASI SISWA/SISWI (MDS) pulak ok?? KEEP ON WATCHING! ;D

lots of love,
iekaabdgani! :*


Thursday, March 27, 2014

perasaan mengambil keputusan spm dan dilema lepasan spm :(

Posted by ieka abd gani at Thursday, March 27, 2014
Reactions: 
0 comments

assalamualaikum and hello to my lovey dovey blogwalkers...so how are you guys? im not really good these few days. :( no. these few days is okay, but right after the spm's result, all mess up! alhamdulilah, i've got 4A's for my spm. 7 credits out of 9. thank you for the blessings you gave me ya Allah. i'm really thankful. i deserve the average result cuhs my hard work are on average level. i know. i boosted up everything only after the spm's trial. plus, i'm not expecting too much tho. :') it was a great day during the announcement of spm's result. i can tell ya its very nerve wrecking. fingers freezing yet the weather was hot and the sun just like a giant spotlight in the sky. leg shaking. so, i text-ed 15888 for my spm's result actually. so im not really shock about my result. hehehehe. but yet i'm crying. hehehe. ka iros was the first person to know that since she's asking me what my angka giliran and ic number is. hahahha. then mum. then mama said that, dont worry. go to school and take the slip. have fun with your friend at UK. :) wow seriously? but i dont have guts to ask what my exactly my result is that time. i keep myself in puzzle till i gotta text from 15888. so.......all of the qustions has been answered. ejah and nisa were the person who's checking that text message instead of me. HHAHAAH. and then, i called Abang Daniel Haikal. he's not there on the day i was taking that result. i miss him. he's with the s.a.r party for mh370. i miss my airman so bad. :( but this is what i gotta face for being in a military love. it's not easy to date with an army. okay? i sent him bunch of texts! and he replied me a very long text on the next day. Ya Allah. that made me so happy! :')))))) he congratulated me for my result. he said that he miss me so bad. abg.....where ever you're i wanted you to know that i always pray for your safety. come home faster! :') finished with part 1. hehehe

okay, now part 2. dilema lepasan spm? yes. lepasan spm is not that easy sayang oi. mmg freedom habis. but actually, you kena adjust permohonan upu you, then u kena search itu ini, you kena bijak whether you pilih Asasi, Matrikulasi, Diploma ataupun tingkatan 6! its not that easy tau nak pilih. but i believe everything have their own pro and con. i've been doing plenty of research about the advantages and the disadvantages pasal semua benda tu. CREDITS GOES TO ALL KAKAK2 AND ABANG2 BLOGGER YANG UPDATE ENTRY BERGUNA PASAL TOPIK ASASI, MATRIKULASI, DIPLOMA, TINGKATAN 6, PINJAMAN PTPTN, IPTA VS IPTS, SUASANA BELAJAR IPTA OR IPTS, DIPLOMA BERKAITAN COURSE2 SPT DPA, PERANCANGAN BANDAR, ASASI KEMANUSIAAN, DAN BANYAK LAGI. i should copy their link blog lah kan? tapi i tak terpikir pulak nak bt mcm tu. hmmmm. kalau tak, mmg gerenti i can paste it here so korang pun boleh tgk jgk. rata2 kakak2 and abang2 blogger punya entry ni mmg membantu sgt. kira, i pun ada azam jugak nak ikut jejak langkah drg nak update pasal kehidupan masuk U lepasni kalau i ada rezeki masuk. ehehhhe. doakan i dpt masuk yer. amin! and i sebulat suara, if dapat sambung diploma, i ambik jea. if tak dapat, i take f6. matrik mmg tak nak. bukan sebab tak bagos, mmg bagos. and sesiapa bdk2 excellence tu, masuk lah. tapi masalahnya i ni tak nak berkecimpung dlm dunia sains dah.. taubat aku. sengsara sangat these 2 years back then. ckup2 lah. lagipun aku berminat kpd jurusan spt komunikasi media, or pentadbiran awam (sains sosial. kalau salah betulkan ek? heheh) dan sains kemanusiaan. sains mcm ni takder lah sains mcm pizik kimia tuuu. setahu aku kalau sains kemanusiaan ni mcm psikologi. hahh. aku suka benda2 mcm ni! :D plus, kalau ambik matrik, nak cri kerja tak laku wei :( *sorry akak and abang.* itulah pasal nak sambung matrik ni kena struggle. hidup mcm bdk spm lgi. kena dpt pointer tinggi lah bru dpt jurusan yg kita nak smbung degree nnti. kalau tak, masuklah kat jurusan yg dilelong. kalau diploma, 3 tahun, tapi sijil dia boleh apply kerja, mcm f6 punya sma jgk. kerajaan nak f6 byk woo. hikmah KPM tak bagi laku sijil matrik mungkin sebab drg dah pilih bdk2 matrik dlm kalangan pelajar tip top! bijak pandai belaka, so mustahil lah drg nak berenti belajar takat tu je.. kan? hehehe. lain lah utk bdk average student ni, sbb tulah diploma tbuka kpd pljr average. :') ape2 pun semua ada pro and con! aku tkut wei keputusan upu nnti mcm mna. kut first intake tak dpt mcm mna? f6 la aku jwbnyaaaa. tpi kalau rezeki aku kat f6, aku redha. aku ambik aliran sastera. aku dah tak nak ambik sains lgi. tu hah yang asasi kemanusiaan aku ambik kat list UPU tu pun actually utk bdk sastera jea. tpi aku dah search kat blog ada sorang akak UIA ni, dia kata dia bdk sains, dpt asasi lain, tapi dia minat asasi sains kemanusiaan, dia merayu lepas sem 1, last2 dpt gak. hehehe. thanks akak kerana memberi pencerahan! :'D aku nak rehat lah kejap lagi. migrain giler aku dri kmrin dok menghadap lappy je. doakan kejayaan aku! amin ya rab!

love and respect,
ieka.

Wednesday, March 5, 2014

bercinta dengan tentera?

Posted by ieka abd gani at Wednesday, March 05, 2014
Reactions: 
0 comments
assalamualaikum. hehehe. hello my blogwalkers. uhuks. how are you guys? im not really feeling well these days. runny nose ft. mega pain around my head. yep. headache gila2! so.................now im typing this in the dark. ahaaaaaaa. just because i miss someone that going to be on a mission tomorrow morning. early in the morning. he's leavin' around 5am. and whats the worse part? i can't even meet him before he's leavin' to accomplish a mission and going back to KL. :( inilah hakikat yang kita mesti terima jika hati sudah terikat dengan sang tentera! hihihi. ieka tulis ni pun sebab ieka tgh rindu dia lah ni :( habis kerja mlm. mesti prepare aircraft. balik base penat. briefing kejap for upcoming mission jam brp suda? ieka tau! bukan ieka saja bah yang mengalami masalah seperti ini. namun apakan daya. bersabar sahajalah. inilah risiko yang perlu dihadapi jika berani mengambil langkah bercinta dengan tentera ni! :P ieka orang labuan, dia orang KL. jumpa mungkin sebulan sekali saja. sebab dia setiap bulan akan outstation dekat labuan every month, for a week. itupun jumpa sekejap saja ;( for your information, i am an Airman's girl. yes, my heart belong to an airforce! tak kesah la TUDM ke, TLDM ke, TDM ke, gerenti bunga mereka akan mengalami masalah yang sama. hihihih. rasanya navy lebih dasyat kut. kene tinggal berbulan2 belayar dlm kapal. hihihi. siapa buah hati angkatan tentera angkat tgn cepat2!! hihihi. tapi its our jobs ladies, to be strong while their on their mission k? ini dahh nak dekat jam 3 pagi pun ieka dengar sayup2 bunyi flight askar nun jauh disana. mmg sah mr. airman ieka tgh get ready nih! patutlah tak roger dri td! :( apa yang ieka dpt belajar bercinta dgn an airman ni....

1. bercinta dengan mereka juga turut membawa kita masuk kedalam hidup mereka sebenarnya. haaaaaa. ini yang paling pasti. kita kena tahu serba sedikit mengenai career drg nih! kdg2 kerja 24 hours, esok rehat memanjang. waktu rehat tu lah digunakan untuk hello2 dgn bunga mereka nih! kalau ikutkan hati mmg dah lena dibuai mimpi tapi digagahkan juga. tak nak buah hati risau. and merajuk. and some stories that the shared with us are confidential and are governments secret! jadi jgn buka mulut dgn sesiapa kalau drg dah bg warning awal2. ingat tau! jadi penyimpan rahsia yang baik untuk mr tudm, tldm, and tdm awak ye! ;D

2. jangan cepat merajuk!!!!! haaaaaa. ini yang selalu kecundang ni. mmg la merajuk siot!! berbulan tak jumpe, on call pun jrg. txt aje kan? kursus itu kursus ini...sabo je lah labuuuu. dah nasib kau bercinta dgn mat celoreng nih! ingat balik.....si dia penat bekerja... mungkin tak tido semalaman. tiba2 dia call awak mungkin nak hilangkan rasa rindu, nak hilangkan tekanan kerja dia, tiba2 awak berleter, demanding nak itu ini, nak jugak dating esok! amboii. hahaha. tak ke stress dier tu??? kalau setakat cancel dating, syok2 tengah calling tiba2 si dia dipanggil on duty tu rasanya dah biasa kan? bagi yang dah senior dalam perihal mat celoreng ni?heheehhe. enjoy every moment of quality time with him tau! jadilah penghibur si dia. insha Allah si dia akan makin syg. hahahahaha

3. hormati pendirian mereka. jgn nak menyebok memanjang! kalau drg tak nak bgtau tak nak lah. bkn tak nak. mungkin benda yg korang tya tu sulit belaka! haaaaa. jujur aku pun pnh jgk tya soalan mcm2 dkt dia. tapi last2 dia bgtau, hal tu dia tak boleh bgtau sesiapa. drg2 je tau. jadi i pun terima je lah. takkan nak pkse kot.

haaaaaaaaaaaa. apa lagi ekk?? dah byk kut/ hahahahaha. apa2 pun, actually, gua tabik dgn para isteri tentera ni. bygkan, waktu bercinta ni pun dah byk dugaan, apatah lg waktu sdh mendirikan rumah tgga! tabik spring juga ditujukan kepada isteri tentera diluar sana! so girls, ingat, sebenarnya, bukan senang nak menerima kekangan masa yang dimiliki oleh para tentera ni. org yang kuat sahaja boleh menerimanya dengan sabar. and saya yakin uolssss tergolong dlm golongan tu! :D

if you love an army officer, walk like a queen
haaaaaa. itulah kata2 dari Queen Elizabeth sendiri tau!  hehehhe. wahhhh. tak lama lagi rindu lah ngan mr. airman nih! hehe. nvm lah, just take care urself, im gonna miss ya! :*


with love and respect,
ieka. 



Tuesday, February 18, 2014

one last love has arrived?

Posted by ieka abd gani at Tuesday, February 18, 2014
Reactions: 
0 comments
Assalamualaikum. hi blogwalkers. hehehehheeh. how are you guys? well, im fine. im good. alhamdulilah. so here we go. suddenly feels like updating maaaaa blog after my very last post about....moving on? yes. that one. so there's nothing much happen all these time. but yet something came to me and change my whole life. something precious. something i couldn't deny how beautiful the feeling is. :') i ever swear that i never fell in love again yet i fell so hard. he's diff from the other guy. probably because he's a way more mature than the other guy that i ever met. he got a stunning smile. he's tall. well-build. yes he's mature. gorgeous curve of nose that connect to his eyebrow. people may see him as an ordinary one. but i see him...in every detail. his sacrifice that he made. just to talk w me. he makes me melt everytime. i have met plenty of guy during my moving on phase...they easy come and go. they gave you butterfly in your stomach, acted like they like... but then the next day they're just ignore you. :') yes i know how it hurts. and yeah...this guy.........he show me that he's diff. he didn't tell. but the way he act towards me show me. even typing this made my eyes soaking wet. :')))

yes im scared to love. im scared being hurt again. :') 


exactly how i felt. but for god's sake i fell so hard into him. :'))))) probably you going to judge me how easily i feel to a guy? isn't? yes. im that type of person. but not all of them get my attention. my full attention. 

i started to give my full attention since the very first 'hey' words he sent me. he understand me. didn't push me to do what i dont wanna do. he shares a lot of thing w me. like, idk why he trust me easily. even the thing that i think shouldn't be told to a stranger. cuhs we haven't met each other yet. probably we'll meet soon. as soon as his request for lb tasking been approved. who's him actually?? where do i knew him?? well, here's the answers... he's a guy*of course a guy! okay, he's 28y/o guy from kl. he's an airforce. he used to work in lb monthly for 1 week. and then, he'll back to kl again. he works with those jets and flight own by our country, ministry of defence. not a pilot. but he's the one whom need to make sure those things fine and fly safely on the atmosphere. yes. i wouldn't take it seriously. well right now we're just friend. we aint gotta rush just take it slow aite? 

no offense. i love that pic. :3 military love is quite interesting. yes. they will suddenly being call to do a specific task. probably that task is the risky and urgent one. no joke, with the title 'just friend' between us i ever in that situation. psstt. not going to tell any longer. its a secret that i promise never told anybody. cuhs that task probably going to scared the public. nahhh im not going tell ya when that task was. it sucha relieve that he come back home safely. :')


sweet kannnn? :')))))) 

okay. thats all for this entry. take care yourself and dont be sad. there must be someone out there that is definitely love you!

with love and respect, 
ieka. 

Tuesday, January 28, 2014

untitled.

Posted by ieka abd gani at Tuesday, January 28, 2014
Reactions: 
0 comments

Assalamualaikum and hello blogwalkers! how are you guys? i wish you all in a good health! me? oh. im okay je. no need to worry! hehe. there's nothing much to share actually. i just feels like updating my blog. ngeeee. so, it is about 1 month left before the announcement of spm's result. :3 trying to imagine what gonna happen, what alphabet that going to be printed on the slip is enough making me feel goosebumps! i hope, i can achieve a good achievement lah. amin :')) and my friends too! so about the........pin upu. yep. i bought it already. but i haven't fill the applications for the permohanan ipt yet. idk which one shud i choose. its not i still dont get my dream career. ive got it already but maybe i have no confident yet. im scared i can't get what i want. :( these are my hang out mate yang temankan tem beli pin. actually sepatutnya ada zati dilla and appy ba ini.


lunch treat by nisa. thanks to her. :'D 
from the left, nisa, mel and me. 


this one captured in zipangu. the cafe that we used to go. after an exhausting 'tawaf' around uk, we stop by sini la dlu. having our soft drink. 


captured before we had an amazing idea to release our tension in Yamaha! 


so la da di da di!

i miss my 5 del's friendddddddddd :/ i miss the gegirlsssss semuaaaaa. :( zati kerja, pika kerja, ejah pun nisa ckp kerja. ajeh tdk. rindu juga sama ajeh. my ict mate! shimah kerja sama ainina dkt Ganu. :( i miss them. mau hang out sama drg ba lagi nanti. serious :( 

so......how about the story of my....

you know. i think i gave up in love already. im tired meeting someone that is not the one. :/ i guess i just gonna wait it to come. i dont wanna seek for it. i wanna take it slow. my clumsiness ruin myself the other day. i dont want it to be happen again. maybe im gonna meet that someone...not today, but, 

dont care if it late or early, but it will come for sure, in sha Allah. i do believe with this...

and im currently..., 

and started to...

wish me all the best guys!
take care yourself! :)


love and respect, 
ieka. 




Thursday, December 5, 2013

#lifeafterspm

Posted by ieka abd gani at Thursday, December 05, 2013
Reactions: 
0 comments
assalamualaikum blogwalkers.. and stalkers.
see that title above? yes. my life as a student officially ended yesterday. my very last paper that i took for spm was information and communication technology's paper. alhamdulilah. i am going to miss my school life for sure! im gonna miss my friend's craziness, their colorful attitude, and so much more! im gonna miss 5 delima, all of 'em! those 22 god's creatures really made my 2013 as one of the best ending i ever had. they're my sweet closure of my high school year. :')

inilah pelajar kimia topez dan delima. cigu susi yg paling kiut, i am gonna miss you :') 

this is my ICT mate. thank you guys yg tlg byk beri tunjuk ajar. :')


inilah muka2 yang aku akan riiiiiiinduu sangat! :')


this is my very bestfriend. thank you izzati and nisa. they're the most caring, spontaneous, understanding, my shield, we have been thru a lot of obstacle, but, they still stick to me no matter what happen come between us. i love them so much. hahaha. im crying! :') i don't know how to adequately express how much i am gonna miss our good time. i will remember each of our moments together. i will keep it safe in my mind. hold my promise kehhh??? :')


this was at the old school hall. ada mel and nisa serta ali the usain bolt. hahaha. these are my bestfriends too! and always be! :') 


inilah geng bawa bekal. dari kiri zatie, nisa, leo, and ayu. thanks semua. kepada ayu, thanks sebab beri tunjuk ajar selama kita berkawan. :') leo, kawan yg paling gila kalo imaginasi kami bercantum! ahahah. nisa and zatie sudah diatas tuuu! nepayah describe. hahaha


lepasni, tiada lagi kelas gpms kimia. :') dari kiri, ejah! ejah!!!!! i will miss you!!! ejah ni baik dan lawa orgnya. petah bercakap. dan peramah. baik. suka tlg org. keep your good traits ejah! nanti kita gusip2 kayhhhhhh.. yg comel muka blur tu ajeh bujeh. ia ni putih and kiut orgnya. baik. lucu. haha. best kalo bckp sama ia ni. and, dia ni lemah lembut. but when it comes to haji oppa, mesti dia jadi garang! hahaha. tudung pink!!!! ini ialah piqa!!! piqa orgnya sempoi. santai ja. lucu! best kawan sama ia sebab aku rasa ia mcm sekepala ba sama aku. ahahhaha. and diatas tu, mimie the tauke pensil kaler2. aku miiiisti akan rindu mimie :) mimie ni baik kalau dikenal lebih mendalam. seorang yang penyabar... tegas jgaklah. tangan seni!!!!! hahaha. dan paling penting! mimie seorang yg mementingkan kekemasan :))


hahaha. ini time surprise bday part cigu madonna!!


ini time experimen paling last. saphonification process. haaa. experiment buat sabun... kimia lah! apa lagi! eheheheehheeh


ini delima's boys yang sgt menyakitkan hati! annoying berabis. teman bergaduh. paling campin mengucap. i am gonna miss you guys!!! ^^


and this is the closure of all those damn sweet pictures i had with my friends in 2013... gambar ni sweet sgt. aku suka tgk.


guys, aku akan rindu kamu semua. aku harap kita semua berjaya dalam hidup. dapat gapai impian kita. diberikan keputusan yg cemerlang sesuai yg kita target. amin! aku ulang, you guys are my best closure of 2013! saranghae oppa, unnie. anyeong!

love, ieka. :')
 

belog-saya :) Template by Ipietoon Blogger Template | Gadget Review